Zdrowe desery zamrażane? Czemu nie?

Moda na bycie fit osiągnęła apogeum do tego stopnia, że już nie trzeba odmawiać sobie chwili radości i bez wyrzutów sumienia można sięgnąć po deser. W jaki sposób? Nie ma jakkolwiek nic łatwiejszego aniżeli zrobienie sobie dorodnego deseru, jaki będzie nie jedynie niskokaloryczny, jednakowoż także rewelacyjnie wpłynie na nasz organizm oraz przemianę materii. Na blogach oraz forach internetowych aż roi się od przepisów na zdrowe desery, nie ulega wątpliwości, że najłatwiej robić je latem oraz wiosną, kiedy tak właściwie dojście do soczystych i świeżych owoców jest nieograniczony. Gigantyczną popularnością cieszą się zdrowe desery mrożone, które będą dodatkowym orzeźwieniem w parne dni.

Desery lodowe minimelts

Przepysznym, słodkim oraz słusznym również dla najmłodszych deserem mrożonym są lody bananowo-orzechowe. Dojrzałe, miękkie banany trzeba zmiksować z odpowiednią porcją dobrej jakości masła orzechowego (bez oleju palmowego, bez soli oraz bez cukru), zamrozić. Wyjdą z tego przepyszne lody, które wolno zjeść z dodatkową dawką malin czy też jakimś atrakcyjnym sosem owocowym. To świetna alternatywa dla prawdziwych łasuchów, trzeba jedynie pamiętać, że taki deser nie jest dla osób alergicznych na orzechy.
Smacznym i ożywczym pomysłem, a przy tym prawdziwą bombą witaminową jest sorbet owocowy. Można taki sorbet zrobić z jednego typu owoców bądź też z mieszanki. Pomocnym plusem jest również to, że na sorbet nie wypada długo czekać, nie musi być w każdym calu zamrożony, taki o konsystencji półpłynnej smakuje zdecydowanie poprawniej. Pomysłem dla tych, którzy na diecie tęsknią za prawdziwymi śmietankowymi lodami są lody na bazie śmietanki z mleczka kokosowego lub ewentualnie lody na bazie innego mleka roślinnego (migdałowego, orzechowego, owsianego i wielu innych) z odrobiną miodu dla dodania słodyczy.
Bumelanci w kuchni powinni zaspokoić się zmrożonymi owocami, które są idealną przekąską w trakcie upalnych dni. Bardzo dobrze smakują mrożone maliny czy borówki, które niesłychanie łatwo pogryźć. Zamrażane desery można robić również z resztek zdrowych koktajli, wystarczy je po prostu włożyć do zamrażarki w sylikonowe foremki na przykład na kostki lodu